Romanje na Sv. Gore

Na prav posebno nedeljo je večja skupina brežičanov romala na znamenite Sv. Gore.

FOTOGALERIJA – klikni za povezavo

Organizacijo sta prevzela Društvo 1824 in Župnija Brežice. tako se je iz Brežica proti svetišču na Sv. Gorah podalo 10 kolesarjev, ostali pohodniki pa so večinoma od Kerinovega križa proti destinaciji krenili peš. Nekaj pohodnikov pa je prišlo kar iz Sromelj. Samo tokratno romanje je sovpadalo tudi z sinodalnim časom v brežiški župniji, kot je povedal predsednik društva 1824 Jurij Žnideršič pa se bodo potrudili da bi odslej romanja na 3. nedeljo v mesecu maju na Sv. Gore postale vsakoletna.

Romanje na Sv.Gore, 22. maja 2022

Pri slovesni maši, ki jo daroval Gorazd Bastašič ob somaševanju našega domačega župnika Milana Kšele, je sodeloval brežiški cerkveni pevski zbor pod vodstvom Jelke Žnideršič.

Ob koncu pa je za agape:

*****V krščanstvu je agape ( / ɑː ˈ ɡ ɑː p eɪ , ˈ ɑː ɡ ə ˌ p eɪ , ˈ æ ɡ ə -/ [1] [2] iz starogrške ἀγάπη , najvišja oblika ljubezni ag ) »ljubezen « dobrodelnost ” in “ljubezen Boga do človeka in človeka do Boga”. [3] To je v nasprotju s philia , bratsko ljubeznijo ali philautia, ljubezen do sebe, saj zajema globoko in globoko žrtveno ljubezen, ki presega in vztraja ne glede na okoliščine. Po 1. Timoteju izhaja “iz čistega srca, dobre vesti in nehitrene vere”. [4] Preseže samo čustva v obsegu iskanja najboljšega za druge. Glagolska oblika sega vse do Homerja , dobesedno prevedena kot naklonjenost , kot v “pozdraviti z naklonjenostjo” in “izkazati naklonjenost do mrtvih”. [5] Drugi starodavni avtorji so uporabljali oblike besede za označevanje ljubezni do zakonca ali družine ali naklonjenosti do določene dejavnosti, v nasprotju z erosom (naklonjenostjo spolne narave).

Novi zavezi se nanaša na zavezno ljubezen Boga do ljudi, pa tudi na človeško vzajemno ljubezen do Boga; izraz se nujno razširi na ljubezen do sočloveka. [6] Nekateri sodobni pisci so poskušali razširiti uporabo agape v nereligiozne kontekste. [7] [8]

Koncept agape je bil široko preučen v njegovem krščanskem kontekstu. [9] Upoštevali so ga tudi v okviru drugih religij, [10] verske etike [ 11] in znanosti. [12]*****

poskrbela Gostilna Racman z naborom kulinaričnih dobrot. Vinogradniki pa so prispevali vino za popolno doživetje.

Vsi, ki se tokrat niste uspeli udeležiti, nova priložnost bo ob letu osorej.