Župnijsko romanje na Sv. Gore 2023

Nedelja, 21. maja 2023

V kolikor si želite fotografske vtise pogledati v polni ločljivosti, ali jih prenesti na svoj računalnik lahko to storite v roku meseca dni s klikom na povezavo: FOTOGALERIJA – Romanje 2023

V programu dogodkov Župnije sv. Lovrenca iz Brežic je bila za letošnje župnijsko romanje na Svete gore izbrana 7. velikonočna nedelja, 21. maja 2023. Lahko se zahvalimo molitvam za dobro vreme, saj so bile uslišane in je to nedeljsko jutro naznanilo, da bo pred nami izjemen, lep in blagoslovljen dan.

Nekaj utrinkov iz maše, 21. maja 2023

Osrednji namen romanja je bila molitev za družine in mlade v naši brežiški župniji, v letošnjem letu pa so v ospredju birmanci in prvoobhajanci ter njihove družine. Najbolj zgodnji romanji so krenili ob 5.40 peš izpred Gasilskega doma v Šentlenartu, skupino je vodila Mateja Kolić, še posebej pa se je potrudilo pet fantov (Filip, Mark, Tomaž, Miha in Janej), ki so celo romarsko pot spremljali gospoda župnika, ta jih je pri sveti maši tudi povabil pred oltar, jih pohvalil in dal petico. Mlade družine, torej tiste, z najmlajšimi člani na tej romarski poti, so krenile na romanje po poti od Kerinovega križa pod vodstvom Jurija Žnideršiča. Tisti farani pa, ki so v športni kondiciji, so krenili s kolesi izpred cerkve svetega Roka v Brežicah, vodila pa sta jih Matjaž Žnideršič in Leon Levak. Veliko drugih romarjev je krenilo tudi z avtomobili ali motorji, za prevoz s kombijem pa je poskrbela družina Kolić.

Romarska pot na Svete gore je izjemna, gre za znamenito božjo pot naših prednikov, ki so se na ta častitljiv kraj odpravljali peš ali pa z vozovi, noč predtem pa so pripravili hrano in pijačo, da je bila romarska pot lažja. Pot na Svete gore ima izjemno tradicijo, gre za romarski kraj, obljuden od leta 1265. Pot ni zahtevna, saj gre za varne poti in različne možnosti, kako lahko verniki prispejo v ta romarski kraj, zato se ob nedeljah zbere veliko vernikov.

Na poti na Svete gore hvala Bogu ni bilo nobenih težav, saj so bili romarji dobro pripravljeni, pripomoglo pa je tudi dobro vreme. Po dobrih petih urah hoje so romarji iz Brežic prispeli do cerkve Marijinega rojstva, kamor so prihajali še iz drugih krajev, od mladih do najstarejših vernikov, s kolesi in avtomobili. Marijino svetišče se je počasilo napolnilo z romarji, najmlajši pa so z zvonjenjem s pomočjo vrvi oznanjali, da se pričenja sveta maša. V tem izjemnem svetišču so darovali sveto mašo trije duhovniki – domači župnik iz Bistrice ob Sotli, gospod Damjan Kejžar ter dva iz Brežic, in sicer gospod Ivan Šumljak in gospod Milan Kšela. V tej izjemni starodavni romarski cerkvi smo lahko občutili stanje bivanja, kjer so navzoči vsi kraji in vsi časi, ob tem pa smo začutili brezčasnost in svetost tega prostora. Evharistična daritev je potekala ob petju pevcev iz farne cerkve svetega Petra iz Bistrice ob Sotli, hvaležno pa smo sodelovali pevci iz brežiške župnije. Po zaključku darovane svete maše smo se zbrali na parkirišču pod vrhom Svetih gor ter pripravili pogostitev v prijetni in znani družbi. Veselje in hvaležnost smo izkazali z dobro voljo in pesmijo, saj nas utrujenost ni premagala. Ko se je poldne prevesilo v popoldan, smo se romarji polni vtisov odpravili proti domu.

Za to mašno daritev v tem svetem romarskem kraju smo hvaležni, častiti in slaviti Boga na Svetih gorah je izjemna duhovna izkušnja, ki ostaja v trajnem spominu. Srečanja in krepitev prijateljstev na romanjih ohranjajo našo zavezo in obljubo prednikom, ki so postavili cerkev na tem svetem kraju.