Romanje iz vseh štirih župnij na Svete gore v soboto, 11. maja 2024

V letošnjem župnijskem koledarju dogodkov je bilo tretje romanje na Svete gore organizirano v okviru vseh štirih župnij – Artič, Brežic, Pišec in Sromelj, v soboto, 11. maja 2024.

Sobotno jutro na Marijin dan je naznanjalo, da bo romanje potekalo v prijetnem vremenu in izjemnem vzdušju, saj se je na pot odpravilo veliko družin, med njimi tudi birmanci in prvoobhajanci, šest najmlajših pa je gospod Ivan še posebej pohvalil in jih pri sveti maši povabil pred oltar.

Letošnji osrednji namen romanja je bila skupna Božja pot iz vseh štirih župnij s prošnjo Mariji Svetogorski in dobremu Bogu za duhovno mladost, povezanost in radost v naših življenjih. Romarji iz Brežic so po blagoslovu peš krenili ob 6.30 uri iz Šentlenarta proti Glogovem brodu, kjer so pridružili artiški romarji, pri Omerzelovem križu in Kerinovem spomeniku pa so se priključili še romarji iz Pišec in Sromelj.

Sveto mašo sta darovala gospod Ivan in gospod Peter, iz »spovednice« pa je sodeloval  tudi gospod Milan, ki je na naših romarskih poteh nepogrešljiv »glas Gospodov«.

Romarska pot na Svete gore (iz 9. stoletja) je izjemna in kot je gospod Ivan izpostavil pri sveti maši, gre za mnoga romanja; eno nas spominja tudi še na čase kuge v 18. stoletju, ko so romarji prihajali tudi iz Svetega Lovrenca na Dravskem polju, kot je razvidno iz freske v prezbiteriju. Veliko družin pa je romalo na Svete gore, ko so se zaobljubili za srečno vrnitev iz taborišč.

V pridigi smo lahko slišali pomembnost povezovanja in skupnosti ter se razveselil mnogih mladih in otrok, hkrati pa, da še vedno prihajajo tudi starejše generacije v to svetišče k Mariji. Romanja so lep dogodek, ki poveže župnije in duhovno poglobi tako posameznika kot celotno skupnost. Romanje je način molitve in dejanje vere, pomembno pa je povezano tudi s spravo. Romarska pot nas spodbuja k spoznavanju, utrjuje naše zaupanje v Boga in Mati Marijo ter nas spominja, da je naše zemeljsko življenje pravzaprav eno samo romanje.

Po besednem bogoslužju je potekala evharistična daritev ob petju pevskega cerkvenega zbora iz Brežic ter Artič, sveti Mariji pa je v čudoviti majski soboti prepevala vsa cerkev. Obhajilni obred se je pričel z našo prošnjo k Očetu, kot je poudaril gospod Ivan, ko smo zmolili Očenaš in pristopili k obhajilu. 

Po zaključku darovane svete maše smo se zbrali na parkirišču pod Marijinim svetiščem, kjer nas je čakala pogostitev v prijetni in znani družbi. Vsem gospodinjam in vinarjem se zahvaljujemo za pogostitev, ki je to romarsko soboto še dodatno popestrila.

Dan se je zaključil s hvaležnostjo našim duhovnikom in vsem romarjem iz vseh štirih župnij, s katerimi smo romali in molili, si delili izkušnje in poklepetali. 

foto: Miha Plevnik Pišece

Veseli in hvaležni smo, da takšne romarske poti krepijo našo povezanost, razvijajo prijateljstva in ohranjajo našo zavezo in pričevanja, ki so jih pred stoletji utrdili predniki, ki so postavili Marijino svetišče na tem svetem kraju. Fotografije v višji ločljivosti so dosegljive na povezavi tukaj: FOTOGALERIJA

Mihaela R. Neral